Érzékenyítő program a Vakok és Gyengénlátók Integráló Egyesületével

Iskolánkban érzékenyítő programot szerveztünk 2022.03. 25.-én pénteken az utolsó három órában. A Vakok és Gyengénlátók Integráló Egyesületével. Három osztály részvételével 10.A, 12.A, KK/13/A.

A program:

Csörgőlabda – Tornaterem – a tanulók kipróbálhatták.

Interaktív beszélgetés vakvezető kutya segítségével

Látásvesztéssel élés nehézségei/ szembetegségek -látássérülésből elszenvedett károsodások/ bemutató eszköz használat.

Nagy várakozással tekintettünk a program elé, hiszen olyan ritkán adódik lehetőségünk, hogy olyan emberekkel ismerkedhessünk meg és beszélgethessünk , akik valamilyen betegségből szerzett vagy született fogyatékkal élnek.

Jó volt megtapasztalni és kipróbálni különböző foglalkozásokon belül a „ a valós” élményt pl.: csörgőlabda, sakk, dominó és különböző segédeszközök (fehérbot) segítségével, hogy milyen teljes életet lehet élni látássérülten vagy vakon is. A „legvagányabb” tanulók is megdöbbenten érzékelték, hogy milyen az élet így. Legmélyebb benyomást a vakvezető kutyával tartott beszélgetés tette a tanulókra Maja / Tóthné dr. Kiss-Orosz Mária/ előadásán keresztül.

Ezek az emberek teljes életet élnek és ezt várják el tőlünk is, így tekintsünk rájuk. Ez a program sokban hozzájárult ahhoz, hogy tanulóink megértőbbek és elfogadóbbak legyenek.

Köszönjük az élményt és a lehetőséget!

Antalné Molnár Bianka, testnevelő tanár, szervező