Rendhagyó diáknap: π-nap a Bornemisszában

A nemzetközi π-nap a matematika egyik leghíresebb számának, a π (pí) számnak az ünnepe. A π-napot 1988 óta március 14-én ünnepelik, mivel az aznapi dátum (03.14.) számjegyei két tizedesjegyig megegyeznek a matematikai π értékével (3,14…).

2022. március 16-án (két év kényszerű szünet után) végre újra birtokba vehette az iskolát a diákság. A megszokott tanórák helyett most az önfeledt, játékos ismeretszerzésé volt a főszerep. Uzelman Tamás igazgató úr ünnepélyes és versenyre buzdító megnyitója után fociversenyen mérhették össze tudásukat az előzetesen nevező fiatalok. Sorsolás döntötte el, mely csapatok ütköznek meg egymással a körmérkőzésben. Népes szurkolótábor bíztatta a játékosokat.

Eközben az osztályok tantermeikbe „zárva” kétfordulós matematikai-logikai rejtvénysorral próbáltak megbirkózni. A szabadulószoba feladványai valamilyen módon a π-naphoz kapcsolódtak és komoly koncentrációt, együttműködést igényelt a megoldásuk. Nem csak a pontos válasz, az időtényező is szerepet játszott a pontozásban, így nagy lendülettel igyekeztek mielőbb „kiszabadulni” a résztvevők. Sok tanuló teljesen új oldalát, eddig nem ismert képességeit mutatta meg a játék során, gyakran egymásra is rácsodálkozva: „te ezt honnan tudod?”. A közös játék még jobban összekovácsolta a közösségeket és a kreativitás, a kooperatív munka nagyon vidám, kellemes perceket szerzett mindenkinek. Amennyiben nem sikerült maradéktalanul megtalálni a választ a kérdésekre, 45 perc eltelte után kérhettek segítséget az osztályfőnöktől. Óriási sikerélményt jelentett, amikor végre megtalálták a helyes számkombinációt a diákok, és azt egy applikációba beütve végre „kiszabadultak” a teremből. A játék két fordulója között, illetve a szünetekben több helyszínen is szórakoztató időtöltést találhattak a fiatalok. Pingpongozhattak, társasjátékozhattak, számítástechnikai- és sportvetélkedőkön vehettek részt, illetve megismerkedhettek a DKA labor lehetőségeivel is.

 

„A nap nagyon hamar és jó hangulatban telt el. Összhang alakult ki köztünk, jól tudtunk összedolgozni. Teljesen jó nap volt, bár még szebb lett volna, ha szebb az idő. Remélem, hogy a következő diáknapok is hasonlóan jól fognak telni, vagy még jobban.”

Váradi Adrián (1/9/D)

 

A focikupa helyezettjei oklevelet, kupát és érmeket kaptak, a fejtörők nyerteseinek oklevél és csokoládé járt. Kimerülten, de rengeteg élménnyel gazdagodva indulhatott haza a diáksereg, abban a reményben, hogy jövőre is „kitombolhatják” magukat egy hasonló rendezvényen.

A győztesek:

Foci kupa:

  1. Csontdarálók (1/9/E)
  2. Cobra Kai (2/10/D)
  3. FORGÁnCSOLÓ LÁBAK (3/11/A)

Szabaduló kupa:

  1. 1/9/A osztály
  2. Kk/12/A osztály
  3. 9/A osztály

 

A szervezők: Bakos Péterné és Gulyás Mónika