π-napi kulcstartó készítés a DKA labor lézervágó berendezésével

2022. március 16-án rendeztük meg iskolánkban a PÍ-napi rendezvényeket. A sok érdekes program közül az egyik, az intézményünk kollégiumi épületében található Digitális Közösségi Alkotóműhely laborjában kínált program volt. Minden évfolyamból összesen közel 30 tanuló kaphatott bepillantást a labor működésébe, valamint egy érdekes szakmai workshop részesei is lehettek az érdeklődők.

Csohány András műhelymester vezetésével a diákok megismerhették a lézervágó berendezést. A program első részében a tanulók számítógépes tudását kívántuk bővíteni egy gravírozott kulcstartó elkészítésével. Bemelegítésként a jól ismert internetes képkeresést kellett használniuk diákjainknak.

Ezután rátértünk az Inkscape program megismertetésére. A tanulók képet importáltak, méreteztek, vektorizáltak és fényerő beállításokat végeztek. A kulcstartóra furatot szerkesztettek, mértékegységet adtak meg és mentették a programjukat.

Miután elkészült a szerkesztett anyag a LaserWork programot indítottuk el. A fájl importálása után itt már a lézervágás konkrét paramétereit adtuk meg, valamint a gravírozás beállításait végeztük el közösen. Végezetül a műveleti sorrendet jelöltük ki és a programot töltöttük le, a gépen pedig pendrive segítségével indítottuk el a lézervágást.

Tanulóink körében nagy érdeklődés mutatkozott a program iránt. Hogy emlékezetessé tegyük a napot, mindenki hazavihette a saját készítésű gravírozott PÍ kulcstartóját. Örömmel vettük, hogy a többi berendezés is felkeltetette diákjaink figyelmét. Tervünk a jövőre nézve, hogy a 3D nyomtatás világába is bevezessük tanulóinkat.

Balog Andrea, mérnöktanár