Készülődés nemzeti ünnepünkre a DKA Laborban

Még tavaly jött az ötlet, hogy különleges kokárdákat szeretnénk készíteni március 15-e alkalmából. Akkor az új gravírozó, lézervágó berendezést próbáltuk ki, a kokárdák közepén Szendrey Júlia és Laborfalvi Róza képeivel, akik a nemzeti színű szalagokból készítették el a forradalom jelvényeit.

Látva a korábbi sikereket eldöntöttük, hogy bővítjük az eddig elkészített kokárdák gyűjteményét, így a forradalom neves férfi tagjait helyeztük előtérbe. A gravírozott képeken Batthyány Lajos, Irinyi József, Jókai Mór, Kossuth Lajos, Vasvári Pál valamint híres költőóriásunk, Petőfi Sándor arcképe szerepel. 

A kokárdák készítésébe bekapcsolódott Műhelyiskolás tanulónk, Varga Levente is, aki így megismerhette a számítógépes tervezési folyamatot, valamint a lézervágó berendezés működését. A kokárdák megalkotásában is jeleskedett diákunk, használta a szalagok végeinek elégetéséhez a forrasztó pákát, valamint a műhelyben megtalálható, huroköltésű varrógép öltésállításait is tudta gyakorolni a biztos tű rögzítésénél. Végezetül, a ragasztó pisztoly használatát is tökélyre fejlesztette. A munkát koordinálta és felügyelte Csohány András műhelymester.

Az alkotási folyamaton túl külön örömünkre szolgál, hogy az elkészített kokárdák az intézményi március 15-i ünnepségen is szerepet kapnak a színjátszó csoportos tanulók által. Ezen ünnepre hangolódva még készültek különleges emléktárgyak, melyek mind az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelegnek.

Balog Andrea, könnyűipari mérnöktanár