Erasmus+ Irány a nagyvilág!

Iskolánk tanulói közül 6 fő autószerelő tanuló az Erasmus+ Szakképzési tanulók mobilitása keretében november 19-én fejezte be 6 hetes külföldi gyakorlatát Milánóban.

A kint tartózkodásuk alatt 3 különböző céghez voltak beosztva gyakorlatra. Minden nap részt vettek a műhelyek munkáiban, gumikat cseréltek, fékeket javítottak, olajat cseréltek, kötelező átvizsgálásokat végeztek… Megismerték az olasz munkatempót, a munkához való alkalmazkodásukat és hozzáállásukat és nagyon sok tapasztalatot szereztek az autók javítása területén. A cégek minden tanuló szakmai tudásával és motiváltságával meg voltak elégedve. Amit még gyakorolniuk kell az az idegen nyelvi kommunikáció.

 Az apartman ház, ahol laktak 15 percre volt Milánó belvárosától, így hétvégenként könnyen eljutottak a belvárosba, ahol megtekintették a Milánói dómot, a Galleria Vittorio Emanuele II, Leonardo szobrát, a Scalat, a Castello Sforzesco-t … Megismerkedtek az olasz kultúrával, gasztronómiával, ellátogattak a helyi piacra, ahol megkóstolták a specialitásokat, pizzákat, zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat…

Jártak múzeumokban is, elsősorban az érdeklődésüknek megfelelően az Alfa Romeo Múzeumba voltak, ahol olyan járműveket láttak, amelyek már nem illetve még nem vagy elvétve láthatók az utakon.

A kint tartózkodásuk alatt akadtak problémák is: iratok elvesztése, betegség, pénz elvesztése. A problémák megoldásában a kinti koordinátor, Sofia segítette őket. A kapcsolatot személyesen, telefonon vagy a Whatsup alkalmazás segítségével tartották.

Hogyan érezted magad Olaszországban?

Alács Kristóf

Szuper volt ez a 6 hét Olaszországban megtanultam egy csomó szerszámnak a működését és használatát pl:  centitozó gép, légkulcs, kuplung központosítót. Voltunk sok helyen ebédelni kipróbáltuk az olasz halas tésztát és az olasz pizzát is. Megismertem az olasz kultúrát pl Dómot és az Alfa Romeo Múzeumot is de ezt nagyban előre segítette hogy vezethettem a műhely által ezért az ottani közlekedést is sikerült megismernem.

Alács Dominik

Nagyon jól éreztem magam. Sokat tanultam a 6 hét során és sok emberrel ismerkedtem.  Megtanultam  több szerszám használatát  is pl:centorozó gép, légkulcs , akkumulátor ellenőrző.   Nagyon jó volt megismerni az olasz kultúrát és Milánó városát. Megtekintettük a Dómot is és az Alfa Romeo Múzeumot.

Filkor Patrik

Nagyon jól éreztem magam ebben a hat hétben, hiszen rengeteg új dolgot tanultam az olasz kultúráról, rengeteg finom olasz ételt kóstoltam, pl lasagne,pestos tészta,tiramisu. Szakmailag is fejlődni tudtam, ha lehetne alkalmam még egyszer kijönnék, mert annyira jó volt.

Hegyi Dominik

Nagyon jól, sok új dolgot láttam és tanultam. A szieszta idő nagyon új és jó élmény volt. Sok dolog máshogy van mint Magyarországon. Olyan dolgokat bíztak rám amit otthon még soha. Sokat vezethetem, nagyértékű autók szervizelését bízták rám ( Porsche, Ford Mustang, Corvet stb.). Aktívan részt vettem az autók téli felkészítésében.

 

Úgy gondolom, hogy nagyon sok tapasztalattal és élménnyel tértek haza.

 

Kökényné Czeglédi Veronika

projektkoordinátor