Megemlékezés az 1956-os forradalomról

Ünnepi beszédet mondott Jászberényiné Kovács Katalin (részletek a beszédből)

Ebben a tanévben az 1956-os forradalom és szabadságharc országos eseményeinek ismertetése mellett iskolánk egykori tanulójáról, Uza Sámuel történetéről szólt az ünnepi beszéd, aki a forradalom ártatlan áldozata lett.

„Az egri sortűzben veszítette el életét iskolánk egykori tanítványa, a 15 éves Uza Sámuel. Az idén 80 esztendős Mandák Attila úr, Uza Sámuel egykori jó barátja, iskolatársa volt, nemrégiben elmesélte, hogy is történt ez a rettenetes dolog. Ide, a mi középiskolánkba jártak, Attila kárpitosnak, Sámuel asztalosnak tanult. 1956-ban másodéves ipari tanulók voltak, a mai megnevezéssel tizedik osztályosok. Az iskolánk épülete ebben az időben a Tábornok Házban volt a Zalár utca 11. szám alatt (a belvárosi Rossmann-nal szemben, a piac mellett) az akkori nevén MTH 212. 

1956. október 25-én együtt vettek részt a tüntetésen, majd ezt követően többször is megjelentek a további tüntetéseken. A végzetes napon, 1956. december 11-én a színháztól indult a tüntető tömeg a Bródy Sándor utcai nyomdáig, ahol röplapokat nyomtattak. Iskola után keveredtek a tömegbe fiatalok is. A Bródy utcán sietett lefelé, amikor az Uránia Mozi előtt többen kiabáltak neki, hogy „A fal mellett fussál!” Több lövés dördült el. Attila be tudott menekülni a mozi épületébe. Sámuelről nem tudott semmi hírt. Nem látta többé, iskolába sem járt. Remélte, hogy elköltöztek az események miatt. Egészen 1989-ig nem tudta meg az igazságot, hiszen nem lehetett erről beszélni addig. Az iskolatársa, a barátja ott és akkor, azon a bizonyos december 11-ei napon meghalt. Hátulról érte több lövés: a fején és a lábán, ahogy a halotti anyakönyvi kivonatban szerepel. Ő volt Uza Sámuel, aki rosszkor volt rossz helyen, ártatlan áldozat. Szeretett volna egy szabad, független Magyarországot. Maga a kor elnyomó és saját véleményt nem tűrő volt. Így minden ember, aki nem félt kiállni a hazájáért, példaértékű.”

 

A beszéd után tanulóink ünnepi műsora következett.

Az ünnepi műsorban szerepelt:

Gényi Dávid 1/9/A

Sólyom Márk 1/9/B

Bölcsik Boglárka 1/9/D

Lövei Bence 2/10/C

Csillik Márton 2/10/C

Dulai Benedek 2/10/D

Gaál Bence KK/12/A

Szabó Szimonetta 9/A

Balogh Gergő 10/A

Nagy Denisz 10/A

 

Felkészítő tanár: Bodor Sarolta