Bemutató előadások a Digitális Közösség Alkotóműhelyből
  1. június 3-án intézményünkbe látogatott egy 30 fős tanári csoport a Kaposvári Szakképzési Centrum jóvoltából. Az oktatói csoport célja az volt, hogy megismerkedjenek a DKA Laborral, az alkalmazott gépekkel és berendezésekkel, valamint az itt folyó szakmai munkával. A tanári kar kísérője Nyeste Gábor, osztályvezető volt.

Az első előadást Balog Andrea mérnöktanár tartotta.  Bevezetőjében ismertette a Makerspace oktatói tanfolyamon szerzett tapasztalatait, majd rátért az alkotópedagógia fontosságára.  A Kollégák számára ismertette a tanulók által megszerezhető tudásanyagot, úgy mit blogírás, képek vektorizálása, 3D nyomtatás, lézervágás, programozás, Mikro:bitek használata, forrasztás, valamint videó készítés lehetőségeit.

Előadásának második részében a gamifikáció és a Flow élmény összefüggéseit mondta el, majd a napjainkban oly divatos digitális történetmesélést mutatta be IKT eszközök segítségével. A továbbiakban előkerültek a Makers’ Red Boxok (Szuperhősök, A jövő városa, Zöld mérnökök). Az előadás folyamán a Maker skills kompetenciák is megvitatásra kerültek, valamint a jövőbeli terveket is felvázolta a DKA Laborban folyó munkával kapcsolatban.

Majd Csohány András műhelymester kapta meg a szót, aki egy Ágyú projekt bemutatót készített a látogatók számára. Előadásában a 3D nyomtatás keretében az alkalmazott programokra hívta fel a figyelmet a projekttel kapcsolatban, úgymint Thingiverse, Tinkercad, Fusion 360, G-kód készítése Craftware-ben. Ezután a lézervágás során alkalmazott programokat ismertette, a vektorizálást Inkscape programban, a 2D tervezést CorelDraw-ban és a vágóprogram készítését Laser Work-ben.

A programot a műhely bejárása tette teljessé a látogatók számára. Volt még idő megbeszélni a két szakképzési centrumban folyó szakmai munkát, a hasonlóságokat és a különbségeket is. Bízunk benne, hogy a jövőben a Heves Megyei Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Műhelyeiben dolgozó munkatársak is ellátogathatnak más laborokba, ezáltal megalapozva a DKA Műhelyek közötti szorosabb szakmai kommunikáció alapjait.

Balog Andrea

könnyűipari mérnöktanár