Látogatás az Eiffel Műhelyházban

Nagy örömünkre szolgált, hogy az őszi szünet közepén ellátogathattunk az Operaház kőbányai úti Eiffel Műhelyházába. Röpke két órás vonatút és kevés villamosozás után megérkeztünk a várva várt helyszínre.

Az Opera új művészeti központja korábban az Északi Járműjavító volt, jelenleg 2020-tól már a Magyar Állami Operaház új logisztikai és művészeti központjaként funkciónál. A csarnok legszembetűnőbb egységei a játszóhely, raktár valamint látogatóközpont kialakítása volt. Mint megtudtuk a Műhelyház létrehozásával az infrastruktúra fejlődött valamint a próbarendek idejének problémái is megoldódtak.

Szakmai kirándulásunk alatt két kísérőnk volt, Klein Szabolcs, aki a jelmeztár vezetője, valamint Illés Brigitta, az Operaház férfi ruházati részének főszabásza. Indulásként egy fél órás szakmai beszélgetéssel kezdték az intézmény bemutatását. Megtudtuk, hogy egy műhelyben négy szabász is dolgozik egyszerre, a ruhadaraboknál gyakran a második próbát is elvégzik egyedi gyártás folyamán.  A méretes szabóságban az Operaház valamint az Erkel Színház darabjaihoz gyártanak ruházati termékeket a táncművészek, a gyermekkórus valamint a zenekar tagjai számára. Sok esetben egy-egy ruhadarab értékét az elkészítésének ideje határozza meg. Szó esett a fogyó eszközökről, mint a zoknik és a harisnyák, valamint a balett táncosok ruháinak készítéséről is, mely külön szaktudást igényel. Egy-egy külföldi licenc darab esetében sokszor megesik, hogy a Youtube segítségét veszik a szakemberek igénybe, hogy tökéletes mását adják az eredeti produkciónak. A történelmi ruhadarabok elkészítéséhez külön ismerniük kell a szakembereknek a termékek elkészítési lehetőségeit, nem egyszer múzeumi darabok mását gyártják le. A műsorok jelmezeinek elkészítéséhez szobrászokkal, kalaposokkal, cipészekkel valamint parókakészítőkkel dolgoznak együtt a jelmezkivitelező műhely szakemberei.

Látható volt számunkra, hogy óriási szakmai tudás, alázat szükséges ezen munkahelyen dolgozni, ?szinte csak szerelemből lehet?. A szakemberek minden esetben az ügyfélközpontúságra helyezik a hangsúlyt, hiszen művészekkel dolgoznak együtt, akiknek lelki világa korántsem hasonlítható egy átlag emberéhez.

Az út során az ötlet gazdája, Holló Hanga, a Műhelyiskola tanulója gazdagodott a legtöbb szakmai információval, hiszen érdeklődésének megfelelő helyszínre látogathattunk el a szakmai kirándulás keretén belül. Így tervezünk még hasonló utakat a jövőre nézve.

Balog Andrea ruhaipari mérnöktanár, Csohány András digitális műhely vezető

Invalid Displayed Gallery