Szakmai kirándulás az egri Gárdonyi Géza Színházban

2020. január 28-án a felnőttoktatásban résztvevő női szabó tanulók ellátogattak városunk  színházának varrodájába és jelmeztárába.

Szakmai vezetés keretén belül a tanulók bepillantást nyerhettek a színházi varroda működésébe. Vezetőnk részletes tájékoztatást adott a színház berkein belül működő szakmai folyamatokba. Elmondta hogyan működik csapatmunkában a jelmeztervező, a főszabász valamint a varrónők. Milyen beleszólási joga van a színészeknek, táncosoknak valamint a rendezőnek a ruhák kinézetébe. Milyen együttdolgozni külföldi anyanyelvű, magyarul nem tudó tervezőművésszel.

Részletesen elmondta hogyan szerzik be különféle helyekről az alapanyagokat, kellékeket. Melyek azok a szakmai területek, melyeket átadnak más kivitelezőknek. A divatrajzok inspirációira is külön kitért, és több tervező skicceit is megmutatta számunkra. Megtudtuk, sok esetben elég egy fő alapszabásmintával dolgozni és azt alakítani előadásonként. A különféle merevítők fajtáival is sikerült megismerkednünk.

A női és a férfi szabászati-varrodai részt elhagyva az intézményben éppen futó János vitéz előadás alatt a színház titkos hátsó járatain keresztül megérkeztünk a jelmeztárba. Elképesztő mennyiségű, különleges kidolgozású, több korszakot felölelő ruhakínálattal találkoztunk. A boáktól a kalapokon át a különféle fehérneműkig széles kínálat fogadott minket. Szakmai vezetőnk elmondta, sok esetben a színházszerető egri lakosok is ajánlanak fel ruhadarabokat az intézmény számára, melyeket később egy-egy előadáson látnak viszont a látogatók újra.

Végezetül a színház saját kialakítású mosodájába is ellátogattunk ahol több mosógép, szárítógép és vasaló szolgája ki a színészek komfortérzetét, hogy minden alkalommal kényelmes, tiszta jelmezbe bújhassanak az előadások alatt.  Éppen amikor távozóban voltunk egy pillanatra benézhettünk még a színészek öltözőjébe is, és voltunk olyan szerencsések, hogy színpad mögött is találkozhattunk a színház jeles képviselőivel éppen ?szerepükből kilépve?.

Tanulóimmal megállapítottuk, hogy a ruhaipari terület ezen különleges ágának megismerése által a szépség és a minőség mögött rengeteg szakértelem, alázat és  elhivatottság tudat rejlik. Úgy gondolom, a csoport tagjai mind kellemes, tartalmas gondolatokkal, érzésekkel zárták a látogatást.

Köszönettel tartozunk az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatójának, Blaskó Balázsnak, hogy a színházi szezon közepén engedélyezte műhelylátogatásainkat, valamint szakmai kísérőinknek, akik minden feltett kérdésünkre készségesen és kielégítően válaszoltak.

Balog Andrea, könnyűipari mérnöktanár

Invalid Displayed Gallery