03. 14. Diák ? ?nap: fókuszban a természettudományok

2019.03.14-én iskolánkban másodszor került megrendezésre a PÍ-projektnap, ami karöltve a diáknappal remek tanórán kívüli időtöltést kínált tanulóinknak. A kezdő évfolyamos osztályok két rendkívül látványos, interaktív előadáson vehettek részt a nap elején, melyeken varázslatos fizikai kísérleteket tanulmányozhattak illetve belekóstolhattak a tűzijáték készítés rejtelmeibe, kockázataiba is.

Zoller Gábor tanár úr ebben az évben is két 45 perces előadásban bűvölte el tanulóinkat.

Kísérletei során hidro- és termodinamikai folyamatok hőmérséklettől való függését demonstrálta folyékony nitrogén felhasználásával. Az előadás sikeréhez a végén átélt ?robbantás? is hozzájárult.

Luterán György pirotechnikus idén is ?hagyományos? eszközökkel szemléltette a nagy sebességű égést.

Előbb elméletben ismertette meg tanulóinkkal a pirotechnikai eszközök előállításának folyamatát és azok balesetmentes használatának lehetséges módozatait, majd többféle töltet elműködtetésével okozott ?kirobbanó? sikert. A Gyermekjóléti Központtól érkezett két előadó, akik fogyatékossággal élőkkel foglalkoznak. Az előadásuk célja az volt, hogy közelebb hozzák diákjainkhoz a fogyatékossággal élők mindennapjait, problémáit. Prevenciós céllal kértünk olyan előadót, aki a büntetésvégrehajtás témában reális képet adott a fiataloknak a börtönökben zajló életről. A tanulók időnként döbbenten hallgatták az előadót.

Mindezeket követően a fiatalok egy vetélkedő forgatagba vetették bele magukat. Az osztályfőnökök irányításával osztályok közötti vetélkedő zajlott, melyen minden tanuló megtalálhatta azt a feladatot, ami számára érdekes volt, és amiben sikerrel kipróbálhatta magát. Társaik buzdítása közben voltak, akik idegen nyelv tudásukat csillogtatták, sokan fizikai ügyességet, állóképességet igénylő akadályokat küzdöttek le, még mások szellemes, kreativitást igénylő rejtvényeket fejtettek meg.

A sikeres kivitelezés érdekében előre kellett készülni a következő feladatokra:

–        Piroska és a farkas  ? A klasszikus mese új formában

–        Pilinszky versek megzenésítve ? Mi kibírjuk ezt is!

–        Piszkos trükkök ? Kockázat nélkül nincs üzlet!

–        Pizzasütő verseny ? Finomat falhattok!

–        Pilledni tilos! ? Kötélhúzásra kötelezzük!

–        Pifutó ? Bírd a strapát!

 

A nap végén az osztályok izgatottan latolgatták esélyeiket a győzelemre, bízva abban, hogy a riválisokat legyőzve, jobb eredményeket értek el, mint a többiek. Jóleső fáradtsággal és sok-sok élménnyel indultak haza, a hosszú hétvégére.

A projektnap szervezésében és lebonyolításában (segítőként) a diákönkormányzat tagjai aktívan részt vállaltak, sokat tettek azért, hogy ez a nap valóban a diákságé, és élményekkel teli legyen.

Eredmények:

  1. I.                helyezés: 9/A

Of.: Jászberényiné Kovács Katalin Eszter

  1. II.             helyezés: 3/11/A

Of.: Tóthné Antal Violetta

  1. III.           helyezés: 2/10/E

Of.: Antalné Molnár Bianka Tünde

MINDENKINEK GRATULÁLUNK!

Invalid Displayed Gallery