Gépészek Münsterben

Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy pályázatunkat sikeresnek ítélték, így 9 tanulónk tölthette szakmai gyakorlatát Münsterben. Fogadó intézményünk, a Münsteri Kézműves Kamara gondoskodott diákjaink szakmai gyakorlati helyéről.

Diákjaink, 3 fő gépi forgácsoló, 3 fő központi fűtés és víz- gázkészülék szerelő, 1 szerkezetlakatos, 2 hegesztő a kiutazásuk előtt szakmai, nyelvi, ország ismereti felkészítésen vettek részt.

Az utazás Münsterbe repülőgéppel történt, amitől kicsit tartottak a tanulók, de aztán annál jobban élvezték. Megérkezésük után az első nagy feladat az volt, hogy megismerjék a münsteri közlekedést, hiszen a munkahelyekre a város különböző pontjain önállóan kellett eljutniuk. Természetesen minden diákunk pontosan megjelent a munkahelyén. A következő nagy kihívást is sikeresen teljesítették, azaz meg kellett érteniük a német mentoraik szakmai utasításait, különböző munkafeladatokat kellett teljesíteniük. Ezeket a feladatokat is kitűnően teljesítették, erről bizonyságul szolgálnak a német mentorok százalékos értékelései is.

Természetesen szabadidős programokra is volt lehetőség, ami magába foglalta a német nyelvű idegenvezetővel a városnézést, hajókázást az Aaseen, egy múzeum meglátogatását, egy grillpartit, ismerkedést német fiatalokkal.

A szakmai gyakorlat zárását a münsteri kamara nagyon ünnepélyessé tette egy búcsúvacsora megrendezésével, ahol megjelentek nemcsak a német cégek és a helyi kamara képviselői, hanem iskolánk delegációja is. A delegáció tagjai voltak: Herman István, a Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara helyettese, Uzelman Tamás tag intézményvezető, Hajdú Zsolt tagintézmény-vezető helyettes, és a két kísérőtanár, Dorkóné Liptai Gabriella és Kós Zsolt. A münsteri kamara szervezésében a delegáció egy olyan üzembe is ellátogatott, ahol egyik diákunk teljesítette gyakorlatát. Erről egy helyi sajtóban cikk is megjelent. Tanulóink a záró rendezvényen kapták kézhez egy kis ajándék kíséretében a részvételi igazolásukat. Számunkra nagy örömet és büszkeséget jelent, hogy a német cégek képviselői nagyon megdicsérték diákjaink munkavégzését, és kifejezték azt a lehetőséget, hogy a szakmai bizonyítvány után számítanak rájuk, mint szakmunkásra. A münsteri kamara kifejezte szándékát, hogy a későbbiekben is vállalja Erasmus + projektünkben a partner szerepét.

Természetesen projektünk ezzel nem fejeződött be, folytatódott még feladatokkal. Diákjaink ünnepélyes keretek között, a tanévnyitó ünnepségen vehették át Europass mobilitási bizonyítványukat, ami a későbbi munkahelykeresésben lesz nagyon hasznos számukra.

A kísérő kolléganő egy rövid előadást tartott a német duális képzés tapasztalatairól az egri kamara által szervezett munkamegbeszélésen, ahol a diákjaink is elmondták tapasztalataikat. A gyakorlatát külföldön teljesítő tanulók ezen kívül még az iskolánk tanulóinak is beszámoltak a tapasztalataikról.

Projektünket hasznosnak, sikeresnek és követendőnek tartjuk. A projektmenedzsment tagjai: Uzelman Tamás tagintézmény-vezető, Bózsóné Szabó Ágnes tagintézmény-vezető helyettes, Fábiánné Kovács Mária projekt koordinátor, Dorkóné Liptai Gabriella projekt koordinátor köszönetet mond mindazoknak, akik projektünk sikeréhez hozzájárultak. Számítunk támogatásukra a következő projektünkben is.

A sajtóban megjelent cikket itt nézheted meg->

A projektről készült kiadvány megtekintéséhez kattints ide->

Bemutató a duális képzésről->

Összefoglaló a projektről->

Kérdése van? Írjon nekünk!

5 + 12 =