GÉPÉSZ MUNKAKÖZÖSSÉG

Munkaközösségünk tagjai végzik a gépészet, elektronika-elektrotechnika, könnyűipari szakmacsoportba tartozó szakmák elméleti és gyakorlati oktatását. A gyakorlati képzés a Központi tanműhelyben zajlik, ahol a gépi forgácsoló, szerkezetlakatos (2013 szeptemberétől épület- és szerkezetlakatos), központifűtés- és csőhálózat-szerelő (2013-ig), központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő, géplakatos (2013 szeptemberétől ipari gépész), hegesztő, villanyszerelő, női szabó szakmák gyakorlati ismeretanyagát sajátíthatják el a fiatalok.

2006-ban korszerű CNC-tanműhely került átadásra a ZF Hungária Kft támogatásával és azóta egy újabb tanműhely is elkészült.

Az elmúlt tanévekben sikerült befejezni azokat a fejlesztéseket, amelyeket korábban kezdtünk el. Befejeztük a CNC kabinet vezérlőinek cseréjét. Egységes alapú, az iparban keresett típust állítottunk be az oktatásba. Másodéves tanulóink már ezt a programnyelvet tanulják. A 2012/2013-as tanévtől hegesztő szimulátorok segítik a képzést. A hegesztő szimulátor egy 100%-osan virtuális valóság szimulációt használó olyan oktatási eszköz, amely segítségével virtuálisan lehet hegeszteni a hegesztés során előforduló effektusok fizikai folyamatainak megfigyelésével egyidejűleg. A hegesztés annak veszélyforrásai nélkül, tiszta környezetben, káros anyagkibocsátás kiküszöbölésével energiatakarékos és anyagtakarékos formában valósul meg. Rendelkezünk alumíniumhegesztésre alkalmas berendezésekkel, munkapadokkal, kézi szerszámcsomagokkal, oktatáshoz használt demonstrációs bőröndökkel, oktatófalakkal.

A technika fejlődése még fokozottabb igényeket támaszt szakterületünkkel szemben. Ennek teljesítéséhez a műszaki színvonal, ezen belül az oktatás színvonalának további gyors emelése az előfeltétele. A műszaki fejlődés elengedhetetlen velejárója a korszerű szakmai oktatás biztosítása. Az oktatás során diákjainknak olyan ismeretanyagra kell szert tenniük minden témakörben, amely a korszerű elméleti alapokat felhasználva a leendő gyakorló szakmunkásoknak mindennapi munkájukban jó támaszt és segítséget ad. Ezenfelül szem előtt kell tartani az igények rohamos fejlődését is. Ügyelni kell arra, hogy a megszerzett tudás kellően hosszú távon legyen használható.

Térségünkben a gépészeti képzés kiemelt jelentőségű, ezt mutatja az is, hogy iskolánkban az ezen a területen oktatott szakmák Szakiskolai tanulmányi ösztöndíjra jogosító szakiskolai szakképesítések között szerepelnek (gépi forgácsoló, ipari gépész, központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő, villanyszerelő).

A korszerű technológiák oktatásával, azok gyakorlatban történő alkalmazásával a környező vállalkozások számára a napi technológiákat ismerő és alkalmazni tudó szakembereket képezünk.

Kérdésed van? Írj nekünk!

14 + 15 =