Esélyegyenlőség a szakképzésben

Esélyegyenlőség a szakképzésben 2.

Iskolánk az Erasmus+ KA1 Program keretében a 2017-es évben Esélyegyenlőség a szakképzésben című nyertes pályázatával lehetőséget kapott arra, hogy októberben 10 tanulónk három hetes külföldi szakmai gyakorlaton vegyen részt Németországban, Münsterben. Ennek a három hétnek a tapasztalatairól, élményeiről tartottak képes beszámolót tanulóink és a kísérőtanárok az alsóbb éves osztályokban és a tantestület és a cégek, ahol itthon dolgoznak, képviselői előtt. A diákok szakmánként mutatták be a külföldi gyakorlatok helyszíneit és a három hét alatti szabadidős tevékenységeiket. Minden diák különböző helyen töltötte a gyakorlatát, így rákényszerültek a német nyelv használatára és az önálló utazásra és problémamegoldásra a hétköznapok folyamán. A hétvégéket a csoport együtt töltötte el múzeumlátogatással, városismerettel és kirándulással. Úgy gondoljuk, hogy életre szóló élményt szereztek ez alatt a három hét alatt.

Várhelyi István Kökényné Czeglédi Veronika

 

1

2017. október 7-én indultak útnak iskolánk autószerelő, autóelektronikai műszerész, asztalos és gépi forgácsoló tanulói Várhelyi István kísérőtanárral Münsterbe az Erasmus+  KA1 mobilitási pályázat keretében. Vasárnap a Münsteri Kézműves Kamara képviselője fogadta őket a buszpályaudvaron, majd hétfőn megkezdték gyakorlatukat a különböző német vállalkozásoknál. A munkával töltött hét eredményesen és gyorsan eltelt, a hétvégét pedig városnézéssel, múzeumlátogatással töltötték a fiatalok.

Monitoring látogatás Münsterben

Iskolánk Erasmus+ KA1 Program keretében pályázatot nyert a 2017/2018-as tanévre, melynek köszönhetően 10 diák három hetes szakmai gyakorlaton vesz rész Münsterben. Az Egri Szakképzési Centrum főigazgatója Fábri Eufrozina, iskolánk tagintézmény-vezetője Uzelman Tamás, szakmai tanárunk Bekecs Gyula és Kökényné Czeglédi Veronika a pályázat egyik projektkoordinátora monitoring látogatást tettek Münsterben 2017. október 18-20-ig. A látogatás során megbeszélést tartottak a Münsteri  Kézműves Kamara vezetőjével, a külföldi kapcsolatokért felelős kollégájával és a szakmai gyakorlatokért felelős vezetővel. A megbeszélés során köszönetüket fejezték ki a Kamara képviselőinek a gyakorlati helyek kiválasztásában, a diákok szálláshelyének elrendezésével kapcsolatban. A jelenlévők azt is megvitatták, hogy a jövőben is szeretnének együtt dolgozni hasonló pályázatokban. A látogatás keretében a kísérőtanárok az asztalos tanulók gyakorlati képzőhelyére is kilátogattak. A délutáni órákban lehetőség nyílt Münster városának megtekintésére is. Az esti órákban egy másik találkozásra került sor, ahol a kint tartózkodó diákok meséltek élményeikről.  Mindennel nagyon meg vannak elégedve. Boldogan mesélték, hogy hogyan boldogulnak egyedül a gyakorlati helyeken és hogy mennyit fejlődött a német tudásuk. Ez nemcsak az általános nyelvi fejlődésükre, hanem a szakszókincseikre is érvényes. Úgy gondoljuk, hogy nemcsak az idegen nyelvi, hanem szociális kompetenciáik is fejlődnek. Mindenféle szempontból előnyös számukra a külföldön eltöltött három hét. Reméljük a következő tanévben is sikerül a diákok számára külföldi szakmai gyakorlatot szervezni.

Kökényné Czeglédi  Veronika

projektkoordinátor

 

Felkészültek! Irány Münster!

Iskolánk az Erasmus+ KA1 Program keretében nyert pályázatot, amely lehetőséget biztosít tanulóink számára külföldi szakmai gyakorlatra Németországban, Münsterben. A sok jelentkező közül 10 tanulót választottunk ki különböző szempontok alapján, akik között autószerelő, autóelektronikai műszerész, asztalos és gépi forgácsoló tanulók vannak. Többségük most jár majd először külföldön. A kísérőtanárok Várhelyi István, az iskola német tanára és Bekecs Gyula asztalos szakmai tanárok lesznek. A kiválasztás után a diákok tíz órás kulturális és harminc órás német nyelvi felkészítésen vettek részt. Itt megismerték a két ország kultúrája közötti különbségeket, elvégezték a külföldi utazás előkészítő feladatait, Münster városával ismerkedtek meg az internet segítségével. Mivel a tanulók különböző helyeken töltik majd a három hét gyakorlatot, megnézték, hogy hogyan tudnak majd eljutni a munkahelyükre. A német nyelvi felkészítésen átismételték a mindennapi élethez szükséges szavakat, kifejezéseket, szituációkat gyakoroltak, felelevenítették a szakszókincsüket is. A diákok a gyakorlati munka elvégzése mellett azt is feladatul kapják, hogy minden nap töltsék ki a munkanaplót, és jegyezzék bele az új ismereteket. Hazaérve beszámolót kell majd készíteniük, és előadást kell tartaniuk társaiknak és tanáraiknak. Az indulás 2017.október 7- én szombaton lesz, a hazaérkezés pedig 2017.október 29-én.

Kökényné Czeglédi Veronika, Várhelyi István

projektkoordinátorok

Szakmai gyakorlaton Münsterben

IMG_4439IMG_4449

Kérdése van? Írjon nekünk!

8 + 2 =